Geitonia Mas

Welcome to Geitonia Mas “Our Neighborhood”

           Crowdfunding tool for Neighborhoods

Menu
You must register first

Εδώ ανήκεις

(0 ψήφοι)
Εδώ ανήκεις
25 Αυγούστου
2013
Κατηγορία: About us – Άρθρα

Υπάρχει η μεταπολεμική  γενιά ( από 70 έως 100 ετών), η γενιά του Πολυτεχνείου / χίπηδων ( από 55 έως 70 ετών), η  άχρηστη γένια ( από 35 έως 55 ετών), η χαμένη γενιά ( από 20 έως 35 ετών) και τώρα μάλλον δημιουργείται μια νέα γενιά που είναι δύσκολο κανείς να την ορίσει.  Ορισμένοι διαβάζοντας το παραπάνω κείμενο  θα συμπεράνουν πως ανοίγουμε μια συζήτηση για το πως ορίζουμε την ερχόμενη γενιά των εφήβων, λάθος.

Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί  μια  πληθώρα νέων γνώσεων που με ιλιγγιώδη ρυθμό  μετατρέπονται  σε νέες τάσεις  και συμπεριφορές. Η τεχνολογία και οι νέες γνώσεις δεν δαμάζονται.  Μόνο με  επαληθευμένα συμπεράσματα μιας έρευνας μπορεί να αλλάξει ολόκληρη η αντίληψη της πραγματικότητας.Ο μόνος τρόπος που χρησιμοποιεί η πολίτικο –οικονομική εξουσία για να προστατέψει τα δικά της συμφέροντα απέναντι στην εξέλιξη της τεχνολογίας είναι η απάτη και το ψέμα.  Από την αρχαία εποχή  αν από τη λέξη κράτος  ξεριζώσει κανείς τη  λέξη εξουσία, αυτό που απομένει  από την λέξη κράτος είναι  δυο λέξεις- παροχή υπηρεσιών.

Πρόσφατα έγινε μια ανακάλυψη για την λειτουργία του εγκεφάλου.
 «Καλωδίωσαν» τον εγκέφαλο ενός μαθηματικού και του έδωσαν ένα δύσκολο πρόβλημα να λύσει.  Το αποτέλεσμα που έβγαλαν οι επιστήμονες είναι το εξής. Μέσα σε ένα ή  δύο δευτερόλεπτα, το υποσυνείδητο του μαθηματικού είχε ήδη βρει τη λύση του προβλήματος και μετά συνειδητοποίησε  την λύση ο ίδιος.   Με λίγα λόγια, όλη η δράση της σκέψης γίνεται σε επίπεδο υποσυνειδήτου και όχι σε επίπεδο συνειδητού.  Αυτό μας εξηγεί γιατί μερικές φορές ξεχνάμε ή θυμόμαστε ή δεν θέλουμε να θυμηθούμε ή  δικαιολογούμε διάφορες καλές ή κακές συνήθειες.  Αλλά πάνω από όλα, αυτό το φαινόμενο δίνει ελπίδες για τον άνθρωπο.  Στην ουσία, η συνείδησή σου είναι αυτή που σε κάνει να γνωρίζεις που βρίσκεσαι. Που βρίσκεσαι;  Σε ζούγκλα, σε έρημο, στην ασφάλεια της παρέας, σε περιβάλλον κρύο, ζεστό, φιλικό , εχθρικό, σε ποιο στάδιο της ζωής σου βρίσκεσαι τώρα;
Παρευρισκόμενοι σε οικογενειακό, φιλικό ή κοινοτικό μας κύκλο, γινόμαστε συνδεδεμένοι. Αυτό που είμαστε στην ουσία σαν άνθρωποι εδώ και 15,000 χρόνια. Περισσότερες εξηγήσεις-δρ.  Χριστάκης «Συνδεδεμένοι» και BBC Horizon - The Secret You).

Γιατί παρακάμψαμε για να αναφέρουμε στο κείμενο για την λειτουργιά του εγκεφάλου;  Γιατί όταν κάποιος γνωρίζει πως λειτούργει ο εγκέφαλός του, του δίνεται  η ευκαιρία να σκεφτεί και να ενδυναμώνεται με νέες πληροφορίες, ώστε να λύνει τα προβλήματά του.   Αυτή την εποχή, αυτό που χρειάζεται περισσότερο η κοινωνία είναι ενδυναμωμένα άτομα  που λένε καθαρές αλήθειες για το καλό του συνόλου.
Έτσι επιστρέφουμε στο αρχικό μας ερώτημα: Ποια είναι η νέα γενιά και αν έχει κάτι καλό να προσφέρει;  

Τα περασμένα 2-3 χρόνια έχει αναφερθεί σε διάφορα συγγράμματα και μπλογκ πως «θα πάμε από homo economicus (νέο-φιλελευθέρους) στο homo activista (μάλλον αριστερό και μια από τα ίδια).  Εδώ όμως στην «Γειτονιά Μας» δεν παρατηρείτε τέτοιο γεγονός.  Αντίθετα, επειδή δε δαμάζεται η τεχνολογία (από ρομποτική, νάνο τεχνολογία , γενετική, τρισδιάστατα φωτοτυπικά κ.ά.). Δεν  ισχύουν οι ιδεολογικοί συσχετισμοί της παλιάς εποχής.  Ώσπου να μάθει κάποιος μια τεχνολογία, για να την ασκήσει σαν επάγγελμα, δύο ή τρεις άλλες νέες τεχνολογίες του απορρίπτουν αυτό που έχει μάθει.  Σε σχέση με τους ρυθμούς ανάπτυξης πριν από την Αναγέννηση, οι σημερινοί ρυθμοί ανάπτυξης είναι ιλιγγιώδεις.  Τα χρονοδιαγράμματα όλο και αναδιοργανώνονται για να καθρεπτίζουν μια υιοθετημένη εξέλιξη, με την προϋπόθεση πως δε θα αλλάξει είναι κάτι που δεν ξεγελούν κανένα.

Αυτό όμως που παρατηρούμε, είναι πως κάπως παίρνει μπρος και σκάει  μια άλλη γένια.

•    Θέλει να δράσει αλλά όχι με την παραδοσιακή έννοια, να μιλήσει, δε διστάζει να πει τη γνώμη της και ούτε διστάζει να την μοιράσει.  

•    Θέλει να προοδέψει με τα καινούρια δεδομένα και όχι να κλαίει πως ήταν τα πράγματα , πως έπρεπε να είναι, ούτε σαν χαμένη να πέρνα την ώρα της  άσκοπα.  
 
•    Δεν στρουθοκαμηλίζει, δεν τσιμπάει ,ούτε μασάει. Δεν έχει τους ίδιους δισταγμούς και φόβους σαν τις προηγούμενες γενιές. Αποκτώντας πληροφορίες και ιδέες με την εύκολη πρόσβαση στο ιντερνέτ,  είναι ενδυναμωμένη.

•    Δε φοβάται να αλλάξει γνώμη και ιδέες.  

•    Έχει χαρακτήρα, είναι δημιουργική, είναι ανοιχτόκαρδη και έχει ανοιχτό μυαλό.

•    Η αντίληψη που έχει για το κράτος καθορίζονται σε δυο λέξεις-  παροχής υπηρεσιών.

•    Είναι δημοκρατική, προσφέρει εθελοντισμό και γνωρίζει πως η καλή θέληση και το μεράκι είναι η συνταγή για αναβάθμιση του πολιτισμού.

•    Οι ηλικίες αυτής της γενιάς είναι από 15 μέχρι 85 ετών.

 Είναι η γενιά του ιντερνέτ, είτε έχει, είτε δεν έχει ιντερνέτ στο σπίτι, έχει όμως εισπράξει τις επιρροές αυτής της τεχνολογίας.  Έχει να κάνει με το πως κυκλοφορούν τα μεμίδια σε μια κοινωνία. Όλα προβάλλονται, άλλα τίποτα δεν κρύβεται. Οποίος γνωρίζει πως λειτούργει το ιντερνέτ είναι σαν να γνωρίζει πως λειτούργει ο εγκέφαλος.


Αυτή η γένια  εκφράζει αυτό που λέει ο δρ. Χριστάκης, η παράδοση των συνδεδεμένων, κάτι που έχει έμφυτο ο Έλληνας μέσα από την Ελληνική παράδοση για αιώνες. Είμαστε  συνδεδεμένοι, ας βρεθούμε σαν άνθρωποι.
Καλώς ορίσατε στη «Γειτονιά Μας» γενιά των συνδεδεμένων. 

Εδώ ανήκεις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.