Geitonia Mas

Welcome to Geitonia Mas “Our Neighborhood”

           Crowdfunding tool for Neighborhoods

Menu
You must register first

Ξεπερνώντας την τύφλωση, η οποία καθιστά ανίκανη την πολιτική και αλλοιώνει την κοινωνία μας.

(0 ψήφοι)
Ξεπερνώντας την τύφλωση, η οποία καθιστά ανίκανη την πολιτική και αλλοιώνει την κοινωνία μας.
15 Νοεμβρίου
2015
Κατηγορία: Απόψεις

Του David Blankenhorn

Η τύφλωση που επικρατεί, καθιστά ανίκανη την πολιτική και αλλοιώνει την κοινωνία μας.

Κάθε μέρα, μας κάνει πιο θυμωμένους με τους άλλους και μας οδηγεί συλλογικά όλο και περισσότερο στο σκοτάδι, όπου δεν μπορούμε να δούμε ο ένας τον άλλον καθαρά.

Το όνομα αυτής της τύφλωσης είναι η πόλωση.

Μην φανταστείτε ότι η πόλωση είναι το ίδιο με τη διαφωνία.

Σε μια ελεύθερη κοινωνία όπως η δική μας, οι πολίτες έχουν φυσικά διαφορετικές και αδιάλλακτες απόψεις για μεγάλα πολιτικά θέματα - αυτό είναι φυσιολογικό, και δεν είναι αυτό που μας τυφλώνει.

Μια πολωμένη κοινωνία είναι εκείνη στην οποία οι διαφωνίες αυτές διαστρέφονται από μνησικακία, κακή θέληση και φόβο.

Δεν διαφωνούμε απλώς περισσότερο, γινόμαστε επίσης όλο και πιο έντονα δυσάρεστοι - περισσότερο συναισθηματικά απόλυτοι πάνω στις πολιτικές διαφορές και όλο και περισσότερο πεπεισμένοι ότι οι άνθρωποι στην αντίθετη πολιτική παράταξη δεν είναι μόνο παραπλανημένοι, αλλά είναι επίσης κακοί, ηλίθιοι ή εγωιστές.

Είναι άνθρωποι των οποίων οι ιδέες είναι τόσο λάθος και χαζές που κυριολεκτικά δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς κανονικοί άνθρωποι μπορούν να πιστέψουν τέτοια πράγματα.

Είναι άνθρωποι που λειτουργούν τόσο περίεργα που πρέπει να αντιπροσωπεύουν κάποια σκοτεινή και κρυφή ατζέντα που δεν τολμούν να πουν καν το όνομά της.

Οι έρευνες δείχνουν ότι τα αυξανόμενα νούμερα και από τα δύο πολιτικά κόμματα ανεβαίνουν μέχρις σημείου ώστε το άλλο πολιτικό κόμμα να φαίνεται ως «μια απειλή για την ευημερία του έθνους."

Με την πόλωση, η πολιτική είναι προσωπική.

Σε σύγκριση με προηγούμενες δεκαετίες, οι Αμερικανοί σήμερα είναι πολύ πιο πιθανό να πουν ότι θα ήταν δυσαρεστημένοι αν είχαν ένα παιδί που παντρεύτηκε ένα μέλος άλλου πολιτικού κόμματος.

Τα παράξενα φρούτα αυτής της τύφλωσης είναι παντού γύρω μας.

Λιγότερη εμπιστοσύνη στους πολιτικούς θεσμούς μας, αλλά και μεταξύ μας.

Λιγότερη ενσυναίσθησης.

Περισσότερος διαχωρισμός.

Περισσότερη ανισότητα.

Μεγαλύτερος θυμός.

Πιο φτωχική σκέψη.

Πιο ανούσιες πολιτικές συζητήσεις.

Kολημένες πολιτικές.

Πολιτικές αδιεξόδου.

Ελάττωση της ικανότητας των πολιτών.

Η τύφλωση που προκαλεί η πόλωση όλο και περισσότερο βλάπτουν την ικανότητά μας να είμαστε καλοί οικογενειάρχες, καλοί γείτονες και καλοί πολίτες.

Γιατί είναι η πόλωση μια μορφή τύφλωσης;

Επειδή είναι το πνευματικό ισοδύναμο του να κοιτάς έναν παραμορφωμένο καθρέφτη, ενώ πιστεύεις ότι κοιτάς σε έναν κανονικό καθρέφτη.

Ή για να χρησιμοποιήσουμε μια ελαφρώς διαφορετική έκφραση, είναι σαν να προσπαθούμε να δούμε μέσα ένα δωμάτιο το οποίο γίνεται όλο και πιο σκοτεινό.

Τα αποτελέσματα είναι οι στρεβλώσεις που απορρέουν από τη σύγχυση. Ένας πολωμένος στοχαστής πιστεύει ότι κάτι είναι εξωπραγματικό εν μέρει, μια υπερβολή είναι πραγματική.

Το "ο αντίπαλός μου είναι λάθος" γίνεται "ο αντίπαλος μου είναι κακός."

Το "η ατζέντα μου είναι η καλύτερη" γίνεται "η μόνη εναλλακτική λύση στην ατζέντα μου είναι μια συμφωνία με το διάβολο."

Το "σε αυτό είμαι αντίθετος" γίνεται "αυτό δεν θα ανεχθώ."

Όπως όλες οι μορφές διαστρεβλωμένης σκέψης - για παράδειγμα, το να πιστεύω ότι είμαι το κέντρο του σύμπαντος, ή ότι η φυλετική ομάδα μου είναι ανώτερη από όλες τις άλλες – η πολωμένη σκέψη αποδυναμώνει την διάνοια μας και καθιστά (σε αντίθεση με την κάλπικη) την διαφωνία με τους πολιτικούς αντιπάλους δυσκολότερη να επιλυθεί.  

Το ότι μερικοί έξυπνοι άνθρωποι σήμερα έχουν επίσης πολωμένη σκέψη δεν αλλάζει το γεγονός ότι, τόσο για τα άτομα όσο και για την κοινωνία, η πολωμένη σκέψη οδηγεί τελικά σε μια διανοητική ανεπάρκεια, κατά παρόμοιο τρόπο με ένα μειονέκτημα.

Γι 'αυτό, ακόμα και αν δεν είχαμε σκεφτεί ακριβώς τον τρόπο που μπήκαμε σε αυτό το χάλι - δεν συνεννοηθήκαμε όλοι μαζί μια μέρα και είπαμε, "Ας πολώθούμε και θα το κάνουμε έτσι" - θα πρέπει τώρα να προσπαθήσουμε να σκεφτούμε τον τρόπο να βγούμε έξω από αυτό. Το κύριο πρόβλημά μας είμαστε εμείς, και βρίσκεται μέσα στο μυαλό μας.

Πολλοί ηγέτες που ανησυχούν για την πόλωση φαίνεται να το βλέπουν κυρίως ως πρόβλημα πολιτικών που συμπεριφέρονται άσχημα.

Άλλα, εμείς σαν κοινωνία πρέπει να θέλουμε να είναι πιο κοινωνοί και ευγενή οι πολίτικοι μας, να προσπαθούν σκληρότερα για να βρουν κοινό έδαφος, να συνεργαστούν σε κομματικές γραμμές και να είναι πιο πρόθυμοι να συμβιβαστούν.

Ως αποτέλεσμα, οι περισσότερες τρέχουσες προτάσεις που αποσκοπούν στη μείωση της πόλωσης επικεντρώνονται στο πώς θα εκλέξουν αυτούς τους πολιτικούς υπαλλήλους μας και πώς θα θέλουμε να αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον μέσα από τους θεσμούς.

Αυτές οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις περιλαμβάνουν*:

συνταγματικές αλλαγές,

ανοιχτές προκριματικές,

υποχρεωτική ψηφοφορία,

μεταρρύθμιση στην χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας και

νέες πρακτικές και κανονισμούς των μέσων ενημέρωσης.

Αυτές είναι άξιες και σημαντικές συστάσεις.

Αλλά γιατί εμείς ως κοινωνία να επιδοκιμάζουμε ή να απαιτούμε την εφαρμογή κάποιας από αυτές, εφ 'όσον ο τρόπος σκέψης μας σχετικά με τη δημόσια ζωή παραμείνει τόσο απόλυτα κυριαρχημένος από τη λογική και τις συνήθειες της πόλωσης;

 Ακόμη και αν η αποπόλωση πρέπει τελικά να αντανακλάται μέσα από θεσμικές αλλαγές, αυτές οι αλλαγές εμφανίζονται να είναι σε μεγάλο βαθμό στο έλεος των βαθύτερων αλλαγών στον τρόπο που σκεφτόμαστε συλλογικά.

Αν είναι έτσι, τότε πιθανότατα πρώτη και κύρια αποστολή μας, αν θέλουμε πραγματικά να αποπολωθούμε, είναι να βρούμε τρόπους να σκεφτούμε εκ νέου, μαζί, ο ένας για τον άλλο.

Πηγή: www.deseretnews.com

 Μετάφραση στα Ελληνικά: geitoniamas.net

(«Γειτονιά Μας» Αν είναι έτσι, τότε πιθανότατα πρώτη και κύρια αποστολή μας, αν θέλουμε πραγματικά να αποπολωθούμε, είναι να βρούμε τρόπους να σκεφτούμε εκ νέου, μαζί, ο ένας για τον άλλο- για να ξεπεράσουμε το κακό!)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

vres geitonia c

Τελευταία νέα